Czy słyszałeś o betaglukanach? Czy wiesz, że silnie wspierają one naszą odporność i że powinniśmy je regularnie przyjmować? Betaglukany modulują nasz układ odpornościowy, co oznacza, że wzmacniają zdolność organizmu do obrony przed patogenami i infekcjami. Betaglukany aktywują makrofagi i inne komórki odpornościowe, a te z kolei są w stanie lepiej rozpoznawać i niszczyć niepożądane i szkodliwe mikroorganizmy w naszym organizmie. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom cholesterolu i promują zdrowie jelit.
Betaglukany to naturalne substancje występujące w żywności, takiej jak owies, jęczmień, grzyby czy drożdże. Potraktuj je jako małe elementy budulcowe, które stanowią podstawę ścian komórkowych tych produktów.
Najczęściej beta-glukany są ekstrahowane z drożdży, takich jak Sacharomyces cerevisiae, ale ostatnie badania naukowe pokazują, że najbardziej aktywne beta-glukany znajdują się w grzybach, a dokładniej w określonej grupie grzybów zwanych grzybami witalnymi. Do najbardziej znanych należą Reishi, Cordyceps, Coriolus, Hericium, Maitake, Shiitake, Mushroom czy Chaga.
Beta-glukany zawarte w grzybach mają bardziej złożoną i rozgałęzioną strukturę, co wpływa na ich aktywność biologiczną. Z kolei betaglukany z drożdży mają prostszą strukturę z mniejszą liczbą punktów rozgałęzień. To właśnie ta bardziej złożona struktura sprawia, że betaglukany z grzybów są bardziej intensywne i skuteczne w naszym organizmie.
Beta-glukany, głównie beta-1,3/1,6-D-glukany, są najważniejszymi substancjami w grzybach, które wpływają na nasz układ odpornościowy. Jak one to robią?
Rolą komórek odpornościowych (makrofagów, komórek dendrytycznych, neutrofili, limfocytów lub komórek NK) jest ochrona organizmu przed patogenami i różnymi rodzajami infekcji. Bez nich cierpielibyśmy na wiele różnych chorób.
Beta-1,3/1,6-D-glukany pomagają zwalczać bakterie, wirusy, drożdże i inne szkodliwe mikroorganizmy. Przyczyniają się również do zapobiegania nowotworom. Komórki nowotworowe powstają w naszych ciałach niemal każdego dnia, ale na szczęście ludzki organizm posiada mechanizmy obronne, które rozpoznają i niszczą te nieprawidłowe komórki. Silny układ odpornościowy jest w stanie lepiej identyfikować i eliminować komórki nowotworowe oraz przeprowadzać różne naprawy DNA, które występują podczas podziału komórek.
Pomyśl o układzie odpornościowym jak o armii, która nieustannie chroni organizm przed najeźdźcami. Każda komórka ma jasno określone zadanie, a wszystkie komórki współpracują ze sobą, aby utrzymać ciało w zdrowiu.
Każda komórka odpornościowa ma na swoim ciele receptory, specjalne czujniki (glikoproteiny), dzięki którym może „rozpoznawać” i „odbierać” sygnały ze środowiska. Gdy cząsteczka beta-glukanu wiąże się z receptorem, receptor przekazuje tę informację komórce odpornościowej. Mówi jej lub instruuje ją, co ma zacząć robić - bronić się, uwalniać określone substancje lub zacząć dzielić się i tworzyć więcej komórek odpornościowych.
Pomyśl o tym mechanizmie jak o zamku i kluczu. Receptor jest zamkiem, a cząsteczka betaglukanu kluczem. Gdy klucz pasuje do zamka, zamek obraca się i odblokowuje drzwi. To dramatycznie zwiększa aktywność komórek odpornościowych, które stają się bardzo aktywne w przeszukiwaniu organizmu i niszczeniu wszystkiego, co do niego nie należy.
Pamiętasz małego metalowego kurczaka na kluczu z dzieciństwa? Kiedy sięgała po klucz, zaczynała go gorączkowo dziobać. W ten sam sposób działa komórka odpornościowa po tym, jak beta-glukan zwiąże się ze swoim receptorem. „Rozciąga” on komórkę odpornościową tak jak kurczaka i ogromnie zwiększa jej zdolność do aktywnego skanowania całego organizmu i niszczenia wszystkiego, co niepożądane.
Beta-1,3/1,6-D-glukany z grzybów witalnych działają na układ odpornościowy poprzez kilka mechanizmów:
1. Aktywują makrofagi i komórki dendrytyczne
Beta-1,3/1,6-D-glukany z grzybów witalnych oddziałują z receptorami na powierzchni makrofagów i komórek dendrytycznych, takimi jak receptor Dectin-1. Wiązanie to prowadzi do aktywacji komórek, powodując wzrost fagocytozy (pochłaniania patogenów) i produkcji cytokin, które dodatkowo modulują odpowiedź immunologiczną.
2. Stymulacja neutrofili
Neutrofile, które są kluczem do pierwszej linii obrony przed infekcjami, są również aktywowane przez beta-glukany. Beta-1,3/1,6-D-glukany wiążą się z receptorem dopełniacza 3 (CR3), co zwiększa zdolność neutrofili do niszczenia patogenów poprzez fagocytozę i uwalnianie środków przeciwdrobnoustrojowych.
3. Modyfikacja adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej
Komórki dendrytyczne aktywowane przez beta-glukany z grzybów witalnych mogą prezentować antygeny limfocytom T, prowadząc do aktywacji adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej. Obejmuje to proliferację określonych limfocytów T i produkcję cytokin, które promują długoterminową pamięć immunologiczną i skuteczniejszą odpowiedź na przyszłe infekcje. Po zwalczeniu infekcji niektóre komórki zapamiętują najeźdźcę i są gotowe do szybszej i skuteczniejszej odpowiedzi w przypadku kolejnego ataku.
4. Zwiększają produkcję cytokin
Interakcja beta-glukanów z komórkami odpornościowymi prowadzi do uwalniania cytokin prozapalnych, takich jak TNF-α, IL-1β i IL-12. Cytokiny te odgrywają kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej, promowaniu reakcji zapalnych i aktywacji innych komórek odpornościowych.
5. Wpływają na mikroflorę jelitową
Betaglukany modulują odpowiedź immunologiczną poprzez interakcję z mikroflorą jelitową. Promują wzrost pożytecznych bakterii w jelitach, które odgrywają ważną rolę w regulacji układu odpornościowego i ochronie przed patogenami.
6. Działa na komórki nowotworowe
Betaglukany promują również produkcję cytokin, które regulują odpowiedź immunologiczną i mogą hamować wzrost nowotworów. Ponadto niektóre badania sugerują, że betaglukany mogą bezpośrednio wpływać na komórki nowotworowe, hamując ich wzrost i indukując apoptozę (zaprogramowane samobójstwo komórek).
Jeśli zdecydujesz się zacząć przyjmować betaglukany, nie idź na kompromis. Sięgaj po grzyby witalne i szukaj producentów produktów grzybowych, którzy podają nie tylko ilość polisacharydów w ekstrakcie, ale co ważniejsze proporcję betataglukanów. Idealna proporcja wynosi od 30 do 40%.
Należy również pamiętać, że niektórzy producenci stosują polisacharydy, które zawierają niewiele beta-glukanów, a zatem nie wzmacniają szczególnie układu odpornościowego. Lub dodają inne substancje do produktów grzybowych, które podają jako skuteczne polisacharydy.
Dzięki innowacyjnym procedurom ekstrakcji i nowoczesnym metodom testowania, niektórzy czołowi producenci są w stanie zwiększyć udział betaglukanów w swoich ekstraktach grzybowych, jednocześnie zwiększając ich biodostępność, a jednocześnie utrzymując optymalne poziomy innych substancji aktywnych, takich jak triterpeny, enzymy, kwasy, minerały, witaminy, sterole itp. Jest to bardzo ważne.
Jeśli chcesz jak najlepiej dla swojego organizmu, poproś producenta o testy potwierdzające ilość beta-glukanów w ekstrakcie. Testy te powinny być przeprowadzone przez renomowane i niezależne laboratorium. Ponieważ testy te są kosztowne, a nawet dość trudne, tylko renomowani producenci naprawdę je przeprowadzają.
Jednym ze sprawdzonych producentów na rynku europejskim jest czeska firma MycoMedica. Dzięki tradycji i wieloletniemu wysokiemu standardowi jakości produkcji masz pewność, że kupujesz produkty grzybowe, które faktycznie zawierają substancje zadeklarowane na opakowaniu, a tym samym produkty wysokiej jakości, bezpieczne, a przede wszystkim skuteczne.
W nowej innowacyjnej linii PRO przenieśliśmy produkty grzybowe na zupełnie nowy poziom jakości i zawartości beta-glukanu. Chcesz dla swojego organizmu tego, co najlepsze.
Tradycyjne i sprawdzone
receptury nalewek
Kosmetyki pielęgnacyjne
dla naturalnego piękna