Maitake jest niewątpliwie najbardziej znanym grzybem głównie w Azji, gdzie jest wykorzystywany do przygotowywania potraw, ale efekty terapeutyczne są znane od tysięcy lat. Źródła historyczne wyjaśniają, dlaczego nazywany jest również grzybem tańczącym (tłumaczenie z języka japońskiego), bowiem wielkim szczęściem było znaleźć tego grzyba i „grzybiarze“ dosłownie tańczyli z radości nad taką "zdobyczą". Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje działanie
Maitakeprzez bardzo długi czas. Jest opisany w źródłach z czasów dynastii Han (206–210 n.e.), jest również w „chińskiej książce“ Shen Nong Ben Cao Jing. Ani w dzisiejszy czasach zainteresowanie grzybem nie zmienia się, przeciwnie, ponieważ wiele badań potwierdza jego pozytywne działanie na ludzi, jest sztucznie uprawiany, komercyjnie od około 80 lat ubiegłego wieku.Więcej informacji można uzyskać w naszym
Atlasie grzybów.