Maitake (Grifola frondosa, żagwica listkowata, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) jest grzybem rozkładającym drewno. Jest to jadalny i bardzo smaczny grzyb. W przyrodzie grzyby te występują rzadko, ich środowiskiem są obszary na półkuli północnej. Rozcne owocniki Maitake tworzą duże pęczki mogące ważyć kilkadziesiąt kilogramów. Znajdują się przy pniach i korzeniach drzew liściastych. Ich zbiór odbywa się jesienią, najczęściej we wrześniu i październiku. Maitake jest niewątpliwie najbardziej znanym grzybem w Azji, gdzie służy do przygotowania posiłków, także od tysięcy lat znany jest ze swoich właściwości we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródła historyczne wyjaśniają, dlaczego nazywany jest również "tańczącym grzybem" (tłumaczenie z języka japońskiego). Znalezienie tego grzyba wywoływało wielką radość i "grzybiarze" dosłownie tańczyli z radości nad taką "zdobyczą". Maitake jest używany w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej od bardzo długiego czasu. Opisano to w źródłach z czasów dynastii Han (206-210 n.e.), a także w "chińskim herbarium" Shen Nong Ben Cao Jing. Nawet dziś nie zmniejsza się zainteresowanie tym grzybem, wręcz przeciwnie, wiele badań potwierdza jego pozytywny wpływ na człowieka. Od 80 lat ubiegłego stulecia jest hodowany w sztucznych warunkach w celach komercyjnych.
Tradycyjne i sprawdzone
receptury nalewek
Kosmetyki pielęgnacyjne
dla naturalnego piękna