Poniedziałek-piątek 8:00-16:00
Auricularia(Auricularia polytricha, włosienniczek, w Azji nazywany Yung ngo, Kikurage, Mokurage, zwany także uszak bzowy grzybem) to jadalny grzyb niszczący drewno. Owocniki rosną głównie na pniach i pniakach drzew liściastych (klony, dęby, jesiony, brzozy) i tworzą kępy. Można go znaleźć przez cały rok, nawet zimą, jeśli nie jest ona szczególnie surowa. Auricularia zawdzięcza swoją nazwę kształtowi i konsystencji. Przypomina ludzkie ucho, śrubę. Owocnik ma galaretowatą, elastyczną, gumowatą konsystencję i może mieć drobne włoski na powierzchni. Auricularia jest bardzo często dodawany do dań kuchni azjatyckiej. Nie ma silnego grzybowego smaku ani zapachu, ale jego konsystencja nadaje potrawie dodatkowy wymiar, tj. delikatną chrupkość. Zapisy dokumentujące użycie Auricularia i jego ukierunkowaną uprawę sięgają 600 roku naszej ery. Istnieją dokumenty, które opisują jego docelową uprawę już w 600 r. n.e. Auricularia został naukowo opisany i sklasyfikowany w 1789 roku przez J. B. F. Bulliarda, który nazwał go Tremella auricula-judae. Dopiero w 1897 r. Auricularia został przemianowany i umieszczony w rodzaju Auriculariaceae. Dokonał tego austriacki botanik R. Wettstein.
Chcielibyśmy poinformować, że na naszej stronie internetowej nie możemy już zamieszczać oświadczeń, które mogłyby sprawiać wrażenie jakiegokolwiek leczniczego działania ziół lub grzybów. Obecne przepisy UE zabraniają tego. Mimo że tradycyjna medycyna chińska istnieje od tysięcy lat i została przetestowana na niezliczonej liczbie pacjentów. Jednocześnie nie wolno nam wspominać o efektach udowodnionych we współczesnych badaniach naukowych. Wierzymy jednak w zdrowy rozsądek naszych klientów. Szczegółowych informacji na temat ziół i grzybów należy szukać w ogólnodostępnych źródłach w Internecie. Przykładowo, cenne informacje można znaleźć na stronie www.tcmencyklopedie.cz.