Zastosowanie testowane w praktyce:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
Krótki opis
Enoki (Flammulina velutipes, płomiennica zimowa, Enokitake, golden needle mushroom) jest bardzo popularnym grzybem jadalnym. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie. Ponadto, jest również hodowany komercyjnie. Jest więc dostępny na całym świecie.
Jest to saprofityczny grzyb, który rośnie w kępach przy korzeniach drzew i pniach. Bardzo dobrze toleruje niskie temperatury, nawet te poniżej zera, dlatego może być zbierany nawet zimą. Ponadto świeże grzyby są dostępne przez cały rok. Grzyby Enoki dziko rosnące i grzyby hodowane sztucznie różnią się wyglądem, ale nie działaniem. Grzyby Enoki dziko rosnące mają mały okrągły, lekko zakrzywiony miodowo-złoty kapelusz, który jest trochę lepki. Rośnie na cienkiej aksamitnej nodze, która ma wysokość około 10 cm. Grzyby Enoki hodowane bez dostępu światła są białe z ostrymi "nierozwiniętymi" kapeluszami.
Grzyby Enoki są wykorzystywane przez Tradycyjną Medycyną Chińską od stuleci w leczeniu wielu syndromów. Pierwsze wzmianki o tym grzybie pochodzą z dynastii Han a z okresu około 900 roku n.e. (Si Shi Zuan Yao). Pojawiły się wtedy teksty, które opisują szczegółowo jak hodować Enoki tj. przygotować odpowiednie podłoże uprawne.
Dla celów naukowych grzyby Enoki zostały opisane w 1782 roku przez M. A. Curtis, który zaklasyfikował je do rodziny Agaricae, o nazwie Agaricus velutipes. Zmiana nazwy miała miejsce dopiero w 1951 r., kiedy R. Singer przeniósł grzyby do obecnej grupy i nadał im nową nazwę tj. Flammulina velutipes.
Grzyby Enoki są bardzo smaczne i wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Mają również świetny potencjał wspierania prawidłowego funkcjonowania ludzikiego organizmu.