Poniedziałek-piątek 8:00-16:00
Pleurotus ostreatus(boczniak ostrygowaty) to zdrewniały, smaczny grzyb, który występuje również w naszym kraju i jest powszechnie sprzedawany w supermarketach. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi i kolorowi przypominającemu ostrygę. Grzyb ma kapelusz o średnicy 5-35 cm. Młode grzyby mają płaski kapelusz, który później staje się spłaszczony i przybiera formę ostrygi o kolorze od szarego do niebiesko-szarego. Grzyb rośnie w skupiskach, które mogą ważyć kilka kilogramów.
W naturze występuje od maja do miesięcy zimowych, jeśli temperatura nie spada zbytnio, głównie w lasach liściastych. Jest również uprawiany komercyjnie, ponieważ jest na niego duże zapotrzebowanie. Grzyb ten był używany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, a pierwsze pisemne zapisy pochodzą już z Shennong Bencao Jing materia medica tradycyjnej medycyny chińskiej. Jego sztuczna uprawa sięga 199 r. n.e. Na kontynencie europejskim grzyb został po raz pierwszy opisany w 1775 r. przez N. J. Freiherra, duńskiego przyrodnika. Nazwał go Agaricus ostreatus. Nazwa została zmieniona przez niemieckiego mikologa P. Kummera.
Zawiera dużą liczbę substancji bioaktywnych.
Chcielibyśmy poinformować, że nasza strona internetowa nie może już składać oświadczeń, które mogłyby sprawiać wrażenie jakiegokolwiek efektu terapeutycznego ziół lub grzybów. Obecne przepisy UE zabraniają tego. Mimo że tradycyjna medycyna chińska istnieje od tysięcy lat i została przetestowana na niezliczonej liczbie pacjentów. Jednocześnie nie wolno nam nawet wspominać o efektach wykazanych we współczesnych badaniach naukowych. Wierzymy jednak w zdrowy rozsądek naszych klientów. Szczegółowych informacji na temat ziół i grzybów należy szukać w ogólnodostępnych źródłach w Internecie. Przykładowo, cenne informacje można znaleźć na stronie www.tcmencyklopedie.cz.