Poniedziałek-piątek 8:00-16:00
Ostropest plamisty to ważna roślina lecznicza, która jest również znana pod nazwami ostropest plamisty, ostropest plamisty, ostropest plamisty itp. Są to oznaczenia historyczne. Obecna nazwa została nadana roślinie w 1989 roku. Oset należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia, która może dorastać do 250 cm wysokości, ale najczęściej dorasta do 150 cm. Łodyga i liście są owłosione, a górna część łodygi jest rozgałęziona. Stosunkowo duże liście mają ząbkowane brzegi. Liście są sztywne i blade. Liście przyziemne tworzą rozety. Oset wytwarza fioletowe kwiaty, a po kwitnieniu wytwarza owoce, tj. owłosione niełupki. Ostropest plamisty można znaleźć w wielu miejscach. Jego pierwotnym terytorium były Wyspy Kanaryjskie, kontynent wokół Morza Śródziemnego, Antarktyda i Azja Mniejsza. Stamtąd rozprzestrzenił się na cały świat. Występuje na wysokości do 700 metrów nad poziomem morza. Najczęściej występuje na glebach gliniastych i piaszczysto-gliniastych. Wymaga gleby wystarczająco bogatej w składniki odżywcze. W swojej dzikiej formie można go znaleźć na wrzosowiskach, kompostach itp. Ostropest plamisty jest znany od wielu stuleci. Udokumentowane są teksty ze starożytnej Grecji i Rzymu. Do szerszego użytku weszła w XVI wieku. Była stosowana przez ówczesnych uzdrowicieli i lekarzy. Produkowano różne rodzaje wywarów, ekstraktów i nalewek, które stosowano głównie w przypadku problemów z jamą brzuszną, tj. żołądkiem, jelitami i wątrobą. Stosowano głównie owoce i nasiona ostropest plamisty, rzadziej liście lub korzeń.
Skład owoców i nasion, które są najczęściej stosowane, również wskazuje na jego działanie. Najważniejsze są niewątpliwie substancje należące do kompleksu sylimaryny, flawonoidy: silybina A, silybina B, izosilybina A, sosilybina B, silycristin, dehydrosilybina, apigenina i silydianina. Flawonoidy, takie jak silandryna, silybinome, silyhermin itp. są oddzielne. Nasiona zawierają również dużą ilość lipidów, kwasów tłuszczowych, w których dominują te bardziej odpowiednie dla nas, tj. nienasycone. Należą do nich kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitooleinowy itp. Olejki eteryczne są kolejnym ważnym składnikiem, np. gamma-kadinen i alfa-pinen są obecne w nasionach. Obecne są również związki terpenowe, takie jak limonen, terpinen-4-ol, beta-kariofilen i alfa-humulen. Polisacharydy, aminokwasy (np. lizyna, treonina, glicyna, leucyna...), witaminy i minerały są również integralną częścią ostropest plamisty.
W nasionach i owocach ukrytych jest wiele substancji o korzystnym działaniu. Przeprowadzono wiele badań z ostropest plamisty, zarówno w laboratorium, jak i klinicznie z udziałem ochotników.
Wśród naprawdę dobrze ugruntowanych i uznanych efektów ostropest plamisty jest jego wpływ na funkcjonowanie niektórych narządów i procesów w organizmie:
Informujemy, że nasza strona internetowa nie może już zawierać oświadczeń, które nie są oświadczeniami zdrowotnymi zatwierdzonymi przez UE i mogłyby sprawiać wrażenie jakiegokolwiek leczniczego działania ziół lub grzybów. Obecne przepisy UE zabraniają tego. Dzieje się tak pomimo faktu, że tradycyjna medycyna chińska działa od tysięcy lat i została przetestowana na niezliczonej liczbie pacjentów. Jednocześnie nie wolno nam wspominać o efektach udowodnionych we współczesnych badaniach naukowych. Wierzymy jednak w zdrowy rozsądek naszych klientów. Szczegółowych informacji na temat ziół i grzybów należy szukać w ogólnodostępnych źródłach w Internecie. Przykładowo, cenne informacje można znaleźć na stronie www.tcmencyklopedie.cz.