Shiitake

shiitake

Inne nazwy:

  • j. czeski  - houževnatec jedlý
  • j. łaciński - Lentinula edodes
  • j. polski – twardnik japoński

 

Zastosowanie testowane w praktyce:

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • spiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego

Charakterystyka TCM:*

  • temperatura – neutralna
  • smak – słodki
  • tropizm – Śledziona, Żołądek, Płuca

Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:*

  • uzupełnia Qi i odżywia Krew
  • rozpuszcza Wilgoć i Śluz
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.

Krótki opis

Shiitake (Lentinula edodes, twardnik japoński, „król między grzybami“, XiangGu /pachnący grzyb/) należy do grupy grzybów żagwiowiatych rozkładających drewno, Może też rosnąć na pniach i drzewach lub może być hodowany w warunkach domowych. W naturze rośnie zwłaszcza na podłożu liściastym. W naszych szerokościach grzyb nie rośnie. Shiitake ma łuskowy, jasnobrązowy i brązowy kapelusz, który ma średnicę około 5-12 cm i trzon 3-5 cm.
Miąższ Shiitake ma stałą konsystencję i silny zapach. To sprawia, że jest idealnym składnikiem potraw, zwłaszcza tych azjatyckich, gdzie grzyb rośnie w domu i w naturze. Kraje azjatyckie są również największymi producentami Shiitake. Hodowla, a zwłaszcza stosowanie tego grzyba do celów leczniczych w Azji, zwłaszcza w Chinach i Japonii, ma dosłownie tysiącletnią tradycję. Japońskie pisma z roku 199 n.e. opisują, jak Kyusuys, japońskie plemię, przyniosło Shiitake jako dar japońskiemu cesarzowi. W historycznych pismach Tradycyjnej Medycyny Chińskiej pisze się dużo o grzybie Shiitake, jest on tam również określany jako "Eliksir Życia". Teksty z dynastii Sung (960-1127) mówią nawet o początkach kultywowania i celowej hodowli tego grzyba. W 1313 roku powstał inny tekst, który szczegółowo określa technikę hodowli, którą opisał Wang Chengem. Obecnie grzyb jest komercyjnie hodowany na całym świecie. W „naszym świecie" został po raz pierwszy opisany i włączony do systemu w 1877 roku przez M. J. Berkeleya, który nazwał go Agaricus edodes. Ta nazwa grzyba Shiitake przetrwała do 1976 r., kiedy to D. Pegler zaklasyfikował grzyba do rodziny Lentinula.

Gdzie można kupić nasze produkty?

Zobacz terapeutów, którzy nam zaufali 


Sprawdź gdzie znajdują się najbliższe punkty sprzedaży.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW